Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Łatwość wykonania:
2.5/5

Kto z Was lubi chleb na zakwasie i jego charakterystyczny zapach? Dla mnie jest to jeden z najprzyjemniejszych zapachów, jakie znam. Kiedyś próbowałem upiec chleb na zakwasie, ale skończyło się na cegle z mąki pszennej i żytniej, na której nawet największy twardziel połamałby zęby. 🙂 Dopiero w zeszłym roku, gdy dostałem przepis i zakwas od znajomych (dziękuję – Basiu i Agnieszko! 🙂 – wówczas „domowa piekarnia” rozkręciła się w produkcji bochenków chleba!

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej (typ 550-650 lub chlebowa 720-850)
  • 2 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej lub pełnoziarnistej
  • 4-6 szklanek wody – do uzyskania zwartego ciasta
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • zakwas (żytni)
Chleb pszenno-żytni na zakwasie w piekarniku

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie wymieszać składniki drewnianą łyżką/łopatką (zazwyczaj zajmuje mi to ok. 10-15 minut).
  2. Odłożyć 3-5 łyżek ciasta do słoika – na kolejny zakwas.
  3. Nałożyć ciasto do foremek.
  4. Odczekać 8-12 godzin do wyrośnięcia ciasta.
  5. Zakwas przykryć gazą, przechowywać w lodówce (powinien zachować się w dobrej formie od 10 do nawet 14 dni).
  6. Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni C, przez 1h.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Uwagi

  • Warto wstawić do piekarnika miseczkę z wodą, na kwadrans przed wstawieniem chleba. Para wodna pomaga uzyskać odpowiednio chrupką i zarazem stosunkowo miękką skórkę chleba.
  • Co ok. 10 minut warto zwilżyć powierzchnię chleba spryskiwaczem – wodą (uwaga jak powyżej).
  • Foremki można posmarować tłuszczem przed włożeniem ciasta.
  • Można dodać 1-2 szklanki dodatków;  w postaci siemienia lnianego, pestek dyni lub słonecznika,  płatków owsianych, otrębów pszennych lub żytnich itp.
  • Z podanych składników uzyskujemy dwa bochenki chleba (jak na zdjęciach) + zakwas do słoiczka. 
  • Zachęcam, by dzielić się z rodziną/znajomymi zakwasem. Za zakwas się nie płaci! 🙂
  • Kształt foremki – do wyboru. Ja polecam keksówki. 
  • Tuż przed wstawieniem do piekarnika zwilżam powierzchnię chleba i często delikatnie go nacinam: zapobiega to niekontrolowanemu pękaniu skórki chleba (wierzchu) podczas pieczenia. 
  • Chleb szybko znika, zjadany przez domowników, więc spieszcie się z robieniem zdjęć! 😉
Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *