Bagietki pszenne

Łatwość wykonania:
2.5/5
Bagietki pszenne

Na prośbę zamieszczoną na FB, umieszczam sprawdzony przez nas przepis na bagietki. Z podanych składników można przygotować cztery słusznej wielkości paryskie przysmaki. Mam nadzieję, że będą Wam one smakowały. 🙂

Składniki

  • 600 g mąki pszennej (można użyć uniwersalną typu 650, bądź wymieszać 300 g mąki tortowej 450 oraz 300 g mąki chlebowej 720)
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży „mokrych” lub 1,5-2 łyżeczki drożdży suchych

Sposób przygotowania

  1. Do garnka włóż masło, delikatnie podgrzewając doprowadź do roztopienia. Dodaj wodę, mleko i sól, na bardzo małym ogniu rozpuść sól w roztworze, mieszając. Nawet nie myśl o zagotowywaniu! 🙂 Roztwór ma być tylko delikatnie podgrzany do ok. 30-40 stopni C.
  2. Dodaj rozkruszone drożdże, dokładnie je rozpuść w wodzie i mleku.
  3. Wsyp mąkę do dużej miski, wymieszaj. Stopniowo dodawaj do mąki płyn, wyrabiając ciasto. Zagniataj je do momentu, gdy powstałe ciasto będzie miało gładką powierzchnię, nieprzywierającą do blatu/stolnicy (warto nieco podsypać mąką).
  4. Przykryj ciasto lnianą/bawełnianą ściereczką i pozostaw je do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Po wyrośnięciu należy ponownie zagnieść ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków gazu i uzyskać oczekiwaną, gładką strukturę. 
  6. Podziel ciasto na 4 równe części, uformuj na kształt bagietki (rolki) i odstaw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – do wyrośnięcia, przez kolejne  30 minut. W tym czasie ciasto powinno urosnąć blisko dwukrotnie. Rolki powinny być w odległości minimum 5 cm od siebie.
  7. Ostrym nożem wykonaj podłużne nacięcia na górze bagietki, na głębokość ok. 0,5 cm.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Bagietki piecz przez ok. 25-30 minut. 
Bagietki w piekarniku

Uwagi

  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę, rozgrzewaj piekarnik z wstawioną na dnie miseczkę z wodą. Spowoduje to wytworzenie pary wodnej, tak bardzo pożądanej przy pieczeniu pieczywa.
  • Na ostatnie 5 minut pieczenia przełączam czasem piekarnik na termoobieg, 200 stopni C, aby uzyskać lepsze zrumienienie skórki.
  • W sklepach AGD i sklepach online można kupić foremkę do bagietek – zdjęcia poniżej. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *